Xplora verruimt je blik!

Xplora verruimt je blik!

Xplora is een project dat meer begaafde kinderen uit de eerste graad een extra stimulans wil bieden. Het project bestaat uit verschillende componenten waarbij de leerlingen tijdens het tweede en derde trimester af en toe vrijgesteld worden van het gewone lesgebeuren om kennis te maken met eigentijdse uitdagingen.

De leerlingen worden op het einde van het eerste trimester geselecteerd door de klassenraad. De betrokken leerlingen zijn vrij om hier al dan niet op in te gaan.

Xplora 1ste jaar
  • Inleiding tot het Chinees

Docent: Shao Ping-Ping

Welke tekens bestaan er zoal in het Chinees? Hoe spreek je deze tekens uit? Tijdens deze sessie leer je enkele woorden in het Chinees, oefen je de uitspraak en leer je enkele tekens schrijven. Ook het Chinees Nieuwjaar komt aan bod. Na deze sessie heb je een notie van het Chinees en krijg je misschien wel zin om je te verdiepen in deze taal.

  • Bezoek cleanroom Imec

Drone-workshop met proefjes en vliegles

  • Workshop over hoe de evolutie van planten onderzoeken i.s.m. KU Leuven

Docent: Alex Vrijdaghs

Zeg het met bloemen! Maar bloemen zijn niet 'uitgevonden' door de natuur om ons te plezieren. Heel vaak wel om insecten te plezieren, in ruil voor... hulp bij de voortplanting. Omdat bloemen zulke ingewikkelde voortplantingsorganen zijn, zijn ze ook interessant voor biologen als middel om de evolutie van de planten te bestuderen. Door de ontwikkeling van bloemen in verschillende plantensoorten in kaart te brengen en te vergelijken met behulp van spitstechnologische microscopen, kunnen biologen de wordingsgeschiedenis van de plantensoorten ontrafelen. Op ons labo bieden wij jullie een glimp van hoe dit soort evolutiebiologisch onderzoek met een rasterelektronenmicroscoop uitgevoerd wordt.

  • Workshop over het oude Egypte & hiërogliefen i.s.m. KU Leuven

Docent: Georgia Long

Egyptoloog Georgia Long doet onderzoek rond Egyptische dodenmaskers en komt hier een boeiende uiteenzetting over geven gekoppeld aan een korte inleiding op het hiërogliefenschrift.

Xplora²
  • Workshop ‘Stromingsleer’

Docent Professor Peter Van Puyvelde, program director chemical engineering KU Leuven

Stromingsleer is de wetenschap die de beweging van vloeistoffen en gassen beschrijft. Tijdens deze workshop ontvangen Professor Van Puyvelde en zijn team de leerlingen in de labo’s op campus Arenberg. De leerlingen gaan zelf aan de slag met allerlei vloeistoffen en maken zo proefondervindelijk kennis met de stromingsleer.

  • Workshop ‘Chemische technologie’

Docent Professor Peter Van Puyvelde, program director chemical engineering KU Leuven

In deze workshop gaan de leerlingen aan de slag met een 3D-printer en vergelijken ze deze resultaten met zelf gegoten kunststof voorwerpen.

  • Workshop ‘Spijkers met koppen’

Docent Marc Ver Berne, Assyrioloog en leerkracht Heilig-Hartinstituut

In deze workshop ontdekken de leerlingen hoe het schrift ontstaan is en gaan ze dieper in op het spijkerschrift. Ze leren hoe men in het Oude Nabije Oosten op klei schreef, ze ontdekken hoe men het spijkerschrift heeft kunnen ontcijferen en maken kennis met de o.a. de codex van Hammurabi en het Gilgamesj-epos. Tenslotte gaan ze zelf aan de slag en maken hun eigen spijkerschrifttablet.

  • Workshop 'Game developing’

Docent Nick Trogh i.s.m. Microsoft

In deze workshop leren de leerlingen zelf een spel te programmeren. Ze gaan hiervoor aan de slag met software die ook gebruikt wordt om grote computergames te ontwikkelen. Op het einde van deze sessie zijn ze de trotse ontwerper van hun eerste computergame.