Muurschildering HHK

Muurschildering HHK

Op het Heilig Hartinstituut Kessel-Lo stonden de leerlingen vol verbazing toen ze na de paasvakantie op de speelplaats kwamen. Op een van de muren was er plotsklaps een achttien meter hoge muurschildering. De rode baksteen was gehuld in nieuwe kleuren, vlakken en lijnen.

Treepack uit Leuven, een bedrijf dat muurschilderingen en kunstprojecten realiseert, maakte een samenwerking mogelijk tussen de school en de Spaanse kunstenaar Digo Diego.

Concept

Of je nu jong of oud bent, op elk moment in ons leven krijgen we te maken met educatie. In deze muurschildering worden de ontwikkeling en evolutie van de leerlingen en studenten voorgesteld als een stengel, waarvan de groei wordt bepaald door verschillende factoren die zich afspelen tijdens onze jeugd. We bewandelen hierdoor een uitdagende en spannende weg, met als einddoel de maan, een element dat symbool staat voor het bereiken van de top.

Tijdens onze educatieve opleiding krijgen we vaak te maken met diversiteit (hier een samenloop van vlakken en wegen) voornamelijk door wat er zich afspeelt in onze maatschappij. Maar in de context van een schoolomgeving waarin alles zich afspeelt maakt het niet uit welke tredes, hellingen, deuren of vensters je kiest, want bij elke optie wordt je begeleid door de medewerkers van de school... voorgesteld als het gefluister van een vogel.

Steeds terugkerend in de ontwerpen van de kunstenaar zijn de symbolische zwarte personages met een herkenbare gezichtsuitdrukking. Het lichaam wordt keer op keer weergegeven in een andere houding, een die de emotie van de omgeving uitdrukt. In deze muurschildering staan de personages symbool voor de leerlingen en studenten.

De kunstenaar heeft zich gebaseerd op de zeven kernwoorden die de visie van de scholen en de evolutie van elk kind voorstellen. Ambitieus, multicultureel, inclusief, ondernemend, innovatief, zorg en leerlinggericht. Het integreren van deze kernwoorden was geen makkelijke taak voor de kunstenaar, maar als een meester in zijn vak heeft hij het klaargekregen om tijdens het reizen tussen zijn lopende projecten (het creƫeren van interventies en muurschilderingen in steden zoals Madrid en Valencia) een kanjer van een ontwerp neer te zetten. De plaatsing van elke lijn en elk vlak is goed overwogen en tot in de puntjes uitgebalanceerd, en heeft geleid tot een eindresultaat waar de kunstenaar zelf erg trots op is.